Meny Lukk

Nyhetsbrev, 23. mai, 2024

Kjære NoReFo-medlem!

Da lanserer vi årets Call for Papers! Som tidligere annonsert blir årets NoReFokonferanse på OsloMet, 28.-29. november. Som dere ser fra konferansesiden, holder vi oss for det meste til det etablerte NoReFo-formatet som alle setter pris på, men vi har også blitt oppfordret til å eksperimentere så vi åpner både for “omvendt forskning” og “TeachMeet”. I tillegg lanserer vi en oppvarmingsdag for stipendiater.

Svensk-norsk vårmøte 18.–19. april 2024

Også i år møttes forskere fra NoReFo og Nationellt forum for religionsdidaktisk/pedagogisk forskning (NFR) til gjensidig glede og innsikt, denne gang på MF. Det var et svært vellykket arrangement og vi ønsker å takke MF, med Audun Toft i spissen, for alt det harde arbeidet som gikk inn i forberedelsene og gjennomføring. Programmet var preget av urfolksperspektiver i tillegg til sammenlikninger av svenske og norske pedagogiske institusjoner. Vi hørte foredrag, diskuterte, og så en film sammen. I tillegg til den tradisjonelle forskningsmiddagen såklart. Se programmet her.

Norefopubliseringer: en oversikt

Noen har etterlyst en oversikt over NoReFomedlemmers publiseringer. Ideen er at dette kan være et godt sted for oss og for våre studenter å begynne når en skal orientere seg i et felt. Men det kommer kun til å være nyttig hvis vi melder ting inn! Derfor har vi opprettet et sted du både kan søke opp forskning etter navn eller tema, og melde inn dine egne publiseringer fra de siste årene. Vi anbefaler at medlemmer melder ting som de har skrevet etter 2020, så får vi håpe siden vokser naturlig med årene. Det kan ta en uke eller så fra innmelding til de dukker opp i oversikten. Takk til Christian Lomsdalen for uvurderlig hjelp med opprettelsen!

Disputaser før sommeren

Ikke alle har begynt å roe seg ned før sommerferie! Det kommer tre religionsdidaktiske disputaser nå før sommeren: Ragnhild Laird Iversen disputerer 27. mai, Synnøve Markeng disputerer 31. mai og Aina Hammer disputerer 14. juni. Vi håper å se mange NoReFomedlemmer på alle tre! 

Andre konferanser og ressurser

Det er fortsatt (fram til 31. mai) mulig å melde seg på Nordic Conference of Religious Education 17.–19. juni, selv om fristen for papere er nå forbi. Konferansen er lagt til Sverige med Universitetet i Karlstad som vertskap.  Prekonferanse 16. juni. Konferansetema er ‘den andre.’

I tillegg planlegges et lite symposium i Stavanger i anledning av at Geir Skeie går av fra sin faste stilling som professor i religionspedagogikk 5. juni på Universitetet i Stavanger, 1230-1430
Geir Skeie holder en forelesning: Forskningen mellom policy og praksis: bro eller barrikade? En diskusjon om hvilken betydning forskere og forskning kan ha for politikk og praksis, med utgangspunkt i en forskers autoetnografi. Deretter respons og refleksjoner frå Oddrun Marie Hovde Bråten, NTNU. Til slutt vil et panel følge opp noen punkter med en kort diskusjon. Arrangementet streames her (De som ikke får lenke til å fungere bes kontakte hildegunn.fandrem@uis.no).

Blant mye annet interessant som har dukket opp i våre podcastfeed i det siste har vi lyst til å trekke fram undervisningsopplegget “Tett på den troende” i regi av krlepodden, der elever kan bli kjent med tolv unge muslimer og kristne via korte tekster som viser mangfoldet innad i religionen. Tekstene er basert på forskning og gjengir synspunkter fra muslimske og kristne ungdommer som kan utfylle bildet av religion som gis i lærebøker og lignende ressurser. Opplegget er utviklet av Signe Aarvik og Jon Magne Vestøl.

Medlemmer kan også ha interesse av ressursene utviklet av Canterbury universitet i samarbeid med NICER om skjæringsfeltet mellom religionsdidaktikk og naturfagsdidaktikk. Her er det videomateriale, forskning, og undervisningsressurser for lærerutdannere. Utviklet for det engelske klasserommet, er det også mye med overføringsverdi for det norske!

På vegne av styret,

Andrew.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *