Kjære NoReFo-medlem!
Snart går fristen ut for årets Call for Papers! Som tidligere annonsert blir årets NoReFokonferanse på OsloMet, 28.-29. november. Som dere hørte om ved forrige nyhetsbrev, holder vi oss for det meste til det etablerte NoReFo-formatet som alle setter pris på, men med åpner for noen nye eksperimenter for dere som har lyst: “omvendt forskning”, “TeachMeet” og en oppvarmingsdag for stipendiater.
Om dere har lyst til å gjøre noe nytt eller holde presentasjon med diskusjon i god NoReFostil, fristen for å melde deg på med abstrakt og tittel er 16. september. Det har allerede kommet inn noen påmeldinger og forslag til diskusjonsøkter, og vi gleder oss til å se hva NoReFofolk har gjort det siste året!
Norefopubliseringer
Per dags dato har vi fått inn 24 publiseringer til publiseringsoversikten vår siden siste nyhetsbrev. Det vil si at det allerede er et nyttig verktøy for å finne ut hva som har skjedd i feltet de siste årene. Ta gjerne en titt! Eller enda bedre: meld inn dine egne publiseringer fra de siste årene så andre får vite når og hvor din forskning er publisert! Alt skjer på samme side.
Innføring i KRLE-didaktikk i ny utgave!
Redaktørene forteller oss at denne nyttige pensumboka nå er kommet i ny utgave: I denne boka presenteres grunnleggende sider ved KRLE-fagets didaktikk: om fagsyn og fagforståelse, om læreplaner og andre styrende dokumenter, om eleven, læreren og forskjellige arbeidsmåter, samt forskning på og i arbeidet med faget.
Kapitlene er skrevet av 21 forfattere som underviser eller har undervist i lærerutdanningene (grunnskolelærerutdanningen og andre utdanninger). Mange av forfatterne har forsket på og skrevet om emnene sine gjennom flere år. Boka er helt oppdatert etter læreplanene fra 2020 (LK20) og Opplæringsloven fra 2023. Kapittelet om arbeidsmåter i faget er oppdatert og har fått et tillegg.
Faithed Symposium
Mange har fulgt med på dette forskningsprosjektet siden lanseringen: både tidlige rapporter og etter hvert forskningsresultater har blitt presentert på NoReFo gjennomgående. Nå holder de et stort internasjonalt symposium 21.-22. oktober i Hamar, med Keynotes av Professor Marta Bivand Erdal, PRIO, Professor Lene Kühle, Aarhus Universitet, og Professor Friedrich Schweitzer, Universitetet i Tübingen. Mer informasjon og etter hvert påmelding her.
Lesestoff?
Det finnes alltid noe å lese, men vi vil tipse om to ting som kanskje ikke alle har fått med seg:
DIN har akkurat utgitt nummer om Islamforskning i Norge 200 år etter Holmboe som har masse interessant for både klasserom og barnehage.
RE-searchers inspirerer lærere også utenfor KRLE hos en artikkel i Bedre Skole
Nordic Society for Philosophy of Religion har etablert en tidsskrift som heter Agatheos. Kanskje noe til lesing eller skriving for den saks skyld.
Flere konferanser?
Hvis ikke NoReFo er nok, kan medlemmer ha interesse av andre konferanser i fagfeltet. Vi har fått med oss disse, blant annet:
18. og 19. september, 2024: Religious and Worldview Education at a Time of Multiple Crises online, organisert av “Special Interest Group 19 – Religions and Worldviews in Education” i The European Association for Research on Learning and Instruction
5. og 6. desember, 2024: Majority Churches and Contemporary Spirituality (pdf), i Karlstad
21.-24. august, 2025: The art of empowerment in RE: community, complexity, compassion, commitment, i regi av The European Forum for Teachers of Religious Education, i Budapest
Send gjerne melding til oss dersom du har tips til vårt neste nyhetsbrev!
på vegne av styret,
Andrew.
Førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold