Meny Lukk

Nyhetsbrev, 16. mai, 2025

Kjære NoReFo-medlem!

Her kommer årets Call for papers til Norefo-konferansen med frist 8. september! Som tidligere annonsert blir årets NoReFokonferanse på Levanger, 27.-28. november, fra torsdag formiddag til fredag ettermiddag. Vi vil for en stor del holde oss til det etablerte Norefo-formatet med fellessesjoner med litt ulik form og parallellsesjoner tjue minutters framlegg og påfølgende samtale, men også gjerne feks symposier og workshops. Vi fortsetter også med noen litt mindre standard formater slik vi startet med i fjor, så det vil bli både Teachmeet og muligheter for «omvendt forskning». I tillegg blir det nok en gang en oppvarmingsdag for stipendiater (26. november).

Vi legger ikke opp til et bestemt konferansetema (ut over det navnet vårt angir), men vi forbereder en plenumsøkt om kunstig intelligens og religionsfagene, og håper det kommer innlegg nok til en parallellsesjon rundt samme tema. Meld gjerne til styret om du har ideer til fellessesjoner om andre tema!

Svensk-norsk vårmøte 10.–11. april 2025

Også i år møttes forskere fra NoReFo og Nationellt forum for religionsdidaktisk/pedagogisk forskning (NFR) til gjensidig glede og innsikt, denne gang i Uppsala. Det ble to dager med veldig interessante diskusjoner rundt kritiske studier i religion og skole og andre NoReFo-relevante tema. Vi ønsker å takke Malin Löfstedt og hele instituttet for religion ved Uppsala universitet for vertskapet, og Audun Toft for den norske delen av koordineringen. Vi på NoReFo bidro med spennende innlegg på den andre dagen fra Marie von der Lippe (sammen med Karin Flensner), Christian Lomsdalen, og Sebastian Tjelle Jarmer. Du finner hele programmet her.

Norefos forskningspubliseringer: en oversikt

I årets konferanse vier vi også tid til å se på årets NoReFopubliseringer! Pass på at akkurat din forskningsutgivelse er tilgjengelig før den tid ved å gå inn på siden vår og legge inn dine resultater der. Innlegg pleier å dukke opp en uke eller to etter innsendelse. Vi anbefaler i utgangspunktet at medlemmer melder forskning  publisert fra 2020 og senere. Så får vi se hva som har blitt synlige før vi møtes i november.

«RLE i PEL»: en statusoppdatering

Flere institusjoner diskuterer for tida RLE-miljøenes bidrag til emnene i pedagogikk og elevkunnskap i grunnskolelærerutdanningene. Dette er en pågående sak som har blitt utredet av Kåre Fulgseth og Olav Kansgar Straum i 2020 og drøftet av Audun Toft på NoReFo i 2022-konferansen. Nå er formuleringen om at bidraget skal være en modul på 15 studiepoenget tatt ut, men alle læringsutbyttebeskrivelsene beholdt. Dette er en sak mange i NoReFo jobber med direkte. Vi har begynt å opparbeide en oversikt over hvem som jobber med dette på de ulike institusjonene. Dersom du ønsker å være med på den oversikten, eller komme i kontakt med flere, send gjerne en mail til Andrew Thomas.

Andre konferanser og ressurser

8.-11. juni, 2026 går den 18. nordiske konferanse om religionsutdanning (NCRE) av stabelen, så sett gjerne av datoen allerede nå. Tema for konferansen er The existential art of education: superdiversity, resilience and religious education.

I mars lanserte KRLEpodden Masterarkivet — KRLEpodden — der studenter kan laste ned en søkbar oversikt over leverte og publiserte MA-oppgaver i KRLE – til inspirasjon og nytte når de skal skrive masteroppgave og vil se om noen har jobbet med samme tematikk som de interesserer seg for, eller vil se hvordan andre har tatt i bruk ulike metoder i sine oppgaver. KRLEpoddens Styre oppfordrer hermed alle som har kjennskap til relevante MA-oppgaver som ikke er med i arkivet om å legge dem inn og sende den oppdaterte versjonen til krlepodden@outlook.com

KRLEpodden hadde omtrent 7000 kroner i kostnader i fjor. Det gjaldt podkastpublisering, hjemmeside og innspillingsplattform. Dersom du vil være med å dekke kostnadene kan du melde deg inn i foreningen og betale kontingent på kr. 250 til foreningens bankkonto 9230.33.87120 eller via vipps 858219. KRLEpoddens styre er takknemlige for at fagfeltet sammen bidrar til at vi har en god og felles formidlingsplattform!

På vegne av styret,

Andrew.